De andere dokter…

Met een A4-tje vol vragen gingen we vandaag naar de “andere” dokter. Een jonge vrouwelijke arts met MS als aandachtsgebied. Daar waar er antwoorden waren op onze vragen, hebben we ze  gekregen. Maar er blijft ook nog een hoop onduidelijk. Simpelweg, omdat deze antwoorden er (nog) niet zijn. Daarvoor is het nog te vroeg, zullen er nog een aantal onderzoeken volgen en zal de toekomst uit moeten wijzen met welke vorm van MS we te maken hebben.

De diagnose MS staat voor 95% vast. De overige 5% zou kunnen passen bij andere (zeldzame) aandoeningen. Deze worden echter min of meer uitgesloten door de resultaten van het uitgebreide bloedonderzoek. Het is in ieder geval duidelijk dat, gezien het uitgebreide beeld op de MRI van de hersenen, ik reeds eerder aanvallen heb gehad die gerelateerd zijn aan MS. Echter dit heeft zich nog nooit gemanifesteerd in een aanval, oftewel schub, zoals ik die nu heb. Daarom is het ook heel erg lastig vast te stellen hoe actief de ziekte momenteel is.  Als er een MRI was gemaakt mét contractvloeistof, had men nu de mate van activiteit kunnen meten. Maar hiervoor was nu geen indicatie. Dit was een eerste verkennend onderzoek.

De neuroloog waar we vandaag zijn geweest, gaat mij in ieder geval begeleiden in dit traject. Zij heeft voorgesteld om een lumbaalpunctie te verrichten om de diagnose helemaal passend te hebben. Deze punctie verricht zij zelf. Er gaan een aantal weken overheen, voordat deze uitslag bekend is. In de tussentijd moet ik er over na gaan denken, of ik wil starten met medicatie en met welke medicatie ik dan wil starten. Dan gaat het met name over de manier van toedienen. Kies je voor injecties of voor medicatie in tabletvorm. Na de uitslag van de punctie zal de medicatie opgestart worden. Er zal nog een MRI met contrastvloeistof volgen en in de tussentijd kunnen we ook een oproep van Sittard verwachten. Deze neuroloog staat hier volledig achter. Zij is in Sittard opgeleid en afgestuurd en vind het erg prettig om van dit instituut feedback te krijgen.

Al met al veel (praktische) informatie. Geeft veel stof tot nadenken maar is op de een of andere manier ook geruststellen. Er wordt met volle aandacht naar gekeken. Ik ben op de juiste plek bij de juiste mensen. Meer kan er nu niet gedaan worden.

Vol goede moed gaan we weer verder, achter de wolken schijnt weer een beetje de zon…

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s