De lumbaalpunctie

Na een stormachtige nacht, zowel buiten als in mijn hoofd, melden we ons klokslag acht uur op de dagverpleging. Vandaag krijg ik een lumbaalpunctie. Enigszins nerveus laat ik het over me heen komen. Ik heb reeds eerder een ruggenprik gehad, bij de bevalling van onze oudste. Echter het doel van de ruggenprik was toen compleet anders. Ik heb daar destijds een prachtig cadeau voor de rest van mijn leven aan over gehouden. Hoe ironisch het ook klinkt, aan de uitslag van deze prik zal ik ook een cadeau voor de rest van mijn leven overhouden. Alhoewel het woord cadeau in dit geval niet echt op zijn plaats is. Wat ik hier aan over houd, heb ik tot nu toe nog niet in een categorie kunnen plaatsen…

Ik word hartelijk ontvangen door de verpleegkundige die mij vanochtend gaat verzorgen/begeleiden. Ik krijg een luxe 1-persoonskamer, van alle gemakken voorzien. Om half negen meldt de neuroloog zich op mijn kamer, zij gaat de punctie verrichten. Na duidelijke uitleg, sturen we echtgenoot de kamer uit, anders hebben jullie straks twee patiënten. Het “feest” kan beginnen.

Tijdens het aanprikken kan het zijn, dat de arts een zenuw raakt. Dat voel je en moet je aangeven zodat de arts weet in welk gebied ze prikt. De eerste keer is het een elektrisch schokje in mijn linker bil. De tweede gaat door mijn hele rechter been. Oeps, dat was een flinke schok. Ik weet nu in ieder geval zeker dat die zenuwbaan nog helemaal intact is, tot onder in mijn kleine teen. Dan zit de naald goed en tapt ze vier buisjes waterhelder vocht af. Kostbaar vocht voor onderzoek.

Na tien minuten is het klaar, gaat de naald eruit en ga ik voor een uurtje helemaal plat. Even bijkomen, wat drinken (cola!) en rusten. Ben er toch wel wat rillerig van geworden.

Na een uur mag mijn bed elke tien minuten een beetje hoger en ruim twee uur later bungelen mijn benen weer langs het bed en mag ik lekker mee naar huis. Thuis zoek ik meteen mijn bed weer op.

Home sweet home ….

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s