Zo moeder, zo dochter

Als je als 46-jarige met je 72-jarige moeder op stap gaat en er wordt dan door een andere, onbekende persoon gevraagd of jullie zusjes zijn, kan dat drie dingen betekenen:

  1. Je moeder ziet er met haar 72 jaar vele malen jonger uit dan haar daadwerkelijke kalenderleeftijd. Tel daar nog eens bij op dat haar energielevel vele mate hoger is, dan zou dat een verklaring kunnen zijn.
  2. Je ziet er zelf met je 46 jaar vele malen ouder uit dan je daadwerkelijke kalenderleeftijd. Als je dat combineert met vermoeidheidsklachten en een energielevel dat vaak halverwege de dag al tot het nulpunt is gedaald, zou dat ook een goede verklaring kunnen zijn.
  3. Het beoordelingsvermogen van die persoon is niet helemaal oké, wat natuurlijk ook best het geval zou kunnen zijn.

Zelf denk ik, dat het een combinaties van alle drie is. Mijn moeder is nog een zeer energieke en ondernemende vrouw: ze fietst, wandelt, zwemt, gymt en gaat geregeld op vakantie. Ze runt haar eigen huishouding, onderhoudt haar eigen tuin en als het nodig is, geeft ze de raamkozijnen ook nog eens een likje verf. Ik zou willen dat ik die energie had. Aangezien dit nu al niet het geval is, zal dit zeker niet zo zijn als ik haar leeftijd bereik.

Ouder worden…. Iets waar ik tot nu toe nooit moeite mee heb gehad en nog steeds geen moeite heb. Want wat zegt een leeftijd eigenlijk? Er zijn dagen, dan leef ik mijn leven zoals een persoon op leeftijd dat doet. In alle rust, compleet met een middagdutje en niet al teveel actie en reuring. Gelukkig heb ik ook dagen waarbij ik dingen doe, die mensen van mijn leeftijd doen. Al kost het me vaak wel veel energie en duurt het een paar dagen voordat mijn accu weer voldoende opgeladen is.

Toch vind ik dat je blij en dankbaar mag zijn, dat je ouder wordt. We kennen allemaal wel mensen die graag ouder hadden willen worden maar voor wie het leven andere plannen in petto had. Dus die rimpeltjes op je gezicht laten zien dat je leeft. Dat je dingen mee hebt gemaakt, die bij het leven horen. Dat je hebt gelachen, gehuild, genoten van de zon en blootgesteld werd aan vrieskou.

Dit alles neemt niet weg, dat ik er wel moeite voor wil doen om er goed uit te blijven zien. Ik ben geen ijdeltuit, houd niet zo van spiegels en ga niet graag op de foto. De schoonheidsspecialiste wordt beslist niet rijk van mij. Maar ik zorg wel goed voor mezelf, zowel voor mijn innerlijk als mijn uiterlijk. Op mijn eigen manier.

Aangezien mijn moeder er nog steeds zo goed uit ziet, hoop ik dat dit ook een beetje in mijn genen zit. En dat ik het weer door mag geven aan mijn eigen dochter. Zo moeder, zo dochter in het kwadraat.

3 gedachten over “Zo moeder, zo dochter

  1. Mijn schoonmoeder ziet er met haar 89 minstens twintig jaar jonger uit, maar haar geheugen is zo ongeveer goudvislevel …..
    Ik heb ook niet de illusie dat ik me over -tig jaar nog zo voel als nu, zeker niet als ik zo moe ben, maar ach, dat zien we dan wel weer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s